söndag 30 augusti 2009

Ibland så .............

....... vill man skriva om något som berör. Berör så himla mycket att det gör ont. Något man känner till, men är svårt att veta om man skall skriva om det. Man vill vara delaktig ........... men ändå inte lägga sig i. Blev därför glad när jag såg min dotters blogg över det.

Så, med hennes tillstånd kopierar jag inlägget och lägger ut här:

Citat:

Den ständiga balansgången mellan liv och död

Fick reda på häromdagen att en gammal högstadieklasskamrat till mig dött i cancer. Hans flickvän har en blogg som handlar om alltihop, jag hade följt den några månader men det kändes ändå overkligt att höra. Hon skriver väldigt bra, öppet och ärligt om allting, om hur de har kämpat och hur illa behandlade de blivit av sjukvården. Man blir verkligen illa berörd av att läsa samtidigt som man än en gång påminns om livets bräcklighet och hur dålig man egentligen är på att uppskatta och ta vara på allt det fina man har. Att vad som helst kan hända vem som helst, när som helst. Självklarheter som i vardagen ofta glöms eller filtreras bort. Den sortens insikter man behöver få lite oftare.

Problemet med oss och våra i-landsproblem är väl egentligen att vi hela tiden blir överösta med den här sortens påminnelser, via Internet, teve, radio och tidningar, så mycket att vi inte klarar av att hantera det. Det är just när man kommer nära, läser en blogg eller hör om någon bekant, som man måste ta det till sig. Då går det inte längre att filtrera bort, hur mycket det undermedvetna än försöker.

Och hur mycket jag än ordbajsar låter det inte bra, men ni förstår säkert vad jag menar. Här är bloggen iaf: www.metrobloggen.se/ungmedcancer

Slut citat

Fridas blogg kan läsas på: http://froggen.blogg.se/

söndag 23 augusti 2009

Svampigt värre

Usch och aja-baja mig!


Jag har en elak tendens, något sjukligt begär som ligger djupt rotat i mitt inre och kommer fram då och då. Jag vet att det är fel, men jag kan inte göra något åt det. Jag som annars anser mig själv och av många andra som en snäll och trevlig person.

Det bara poppar upp när jag själv minst anar det. Orden bara forsar ut ur min mun, hjärnan är definitivt inte med och först långt senare så tänker jag till.

- Varför sa jag så?
- Varför sa jag det?


Ja frågorna jag ställer till mig själv är många och svåra.
Det är dock inte alltid det blir styggt det jag säger, de flesta förstår att det inte är elakt utan tar det på rätt sätt. Men ibland blir det bara så fel, så fel. Beror på hur mottagaren tar det.
Vad är det då jag gör och säger som blir så fel, kan man undra.


Jo, jag driver med svamp o bärplockare när jag får chansen.


Men varför jag gör så är en gåta. Jag plockar ju aldrig svamp eller bär själv, så den biten stör mig inte. Min dotter gör det i och för sig när hon är här. Fast hon hittar bra i skogen och vet var man skall gå för att hitta detta skogens guld.


Inte heller kan man lura de erfarna plockarna. De som har rätt kläder, korg, borste och kniv med sig. Som vet att man plockar svamp genom att skära av svampen vid roten och inte rycka upp den med roten. Har vett att lämna kvar några svampar för nästa säsong. De vet också att man skall aldrig fråga sådana som mig, om var dom skall gå för att hitta dessa läckerheter. För frågar man en som bor där mitt bland tallar och granar så får man allt annat än ärliga svar som regel.


Nej, det är dom som kommer ut i skogen, i lågskor, tunna kläder och en skrynklig plastpåse från ICA att plocka i som är föremål för mitt pladdrande. Dom som tror att man kan gå 50 meter in i skogen och hitta hela ängar av svamp och bär. Som rycker upp svampen med rötterna, plockar de få svampar som de erfarna plockarna lämnat som är mitt drivobjekt. Människor som oftast är mycket trevliga, försynta och som andäktigt lyssnar på mina råd och tips.


Men fy vad jag är elak.


Kanske kan allt detta bottnar i en gång för länge sedan, när jag inte hade bott här så länge. Då familjen Besserwisser parkerade framför min uppfart och som svar på mina arga ord svarade något om Allemansricht.
Kan lugnt säga att det tog fyr i brasan. Hade faktiskt ingen aning om att jag behärskade detta språk så in i ....
eller kanske jag inte gjorde heller ........ men han förstod faktiskt.
Bilen blev flyttad.


Skall man vara ärlig så är det nog inte så mycket deras fel att det här med Allemansrätten blivit missuppfattad i andra länder. Såg vid ett tillfälle en reklamfilm om Sverige och om just Allemansrätten när jag var i Danmark. Det var bara en massa rätt och knappt ett ord om skyldighet.


Nu till vad min från hjärnan frånskilda mun kan ställa till med:


En gång när Herr plastpåse frågade om bra svamp ställen, så visade jag honom vägen rakt ut i en mosse. Stackaren trodde på mig. De blickar han gav mig när han tog av sig de leriga byxorna talade sitt tydliga språk. Funderade länge faktiskt, om han hade skor på sig eller inte då han kom ut ur skogen. Det gick inte att se några då allt från låren och nedåt hade samma nyans. På den bredbenta gångstilen gick heller inte att avgöra om det var skolöst eller ej. Plastpåsen var i alla fall borta.

Honom har jag inte sett här igen.


En annan gång var det Fru tunt kort linne som pratade lite med mig. En mycket trevlig och inte helt fel kvinna, sett ur en ungkarls granskande ögon. Det gjorde inte ont att se på henne, om man får säga så. Men som sagt, jag är den jag är. Inte för att jag förstår var i hela friden mina ord kom ifrån, dom bara välde fram, med en mycket allvarsam men samtidigt med en omtänksam underton.


Jag bara var tvungen att upplysa denna charmanta kvinna om o lämpligheten att ha ett kort linne på sig i skogen under denna tid då råbockarna är brunstiga. Speciellt nu då vi har en ung bock som har en skruv lös och ger sig på allt, allt från kalvar till hundar. Man bör åtminstone ha byxor på sig, i synnerhet om man är kvinna avslutade jag med.



När jag väl hade sagt detta så han min hjärna ikapp munnen, jag log för att visa att jag inte menade allvar, insåg att det här var väl grovt och förväntade mig vad som helst utom ett:
- Ojdå! Det visste jag inte.


Hon gick in i skogen, var borta i max 5 min innan hon återvände till bilen och körde iväg. Henne har jag ej heller fått se här igen. *Suck* . Jag undrar än idag om hon trodde mig eller om det var min person hon flydde ifrån.


Det finns fler historier att berätta om mig och min lust att driva med dessa skogsbesökare, men de två ovan var de värsta och de jag i skrivande stund kommer ihåg.


Idag var det en annan Fru linne som tillsammans med sin väninna parkerade i närheten, med en grön plastpåse i handen beredd på att ge sig in i detta gröna eldorado. Jag var bara tvungen att upplysa om att det finns gott om svamp men även väldigt gott om fästingar. Den här gången var det av ren välvilja som jag sa det.


Dom var dock max borta i 15 minuter.



Vad jag vet så finns det visserligen gott om svamp men inte så gott om det och inte så nära vägen där dom parkerat, att på den korta tiden, få mer än några få svampar är omöjligt.



Det var vid denna ”aha-upplevelse” fick klart för mig vilken lurig typ jag kan kan vara och att skriva om det.

söndag 9 augusti 2009

NAQ

(Not Asked Questions)

Q: - Vem är du Petsson?
A. - En Gubbe!

Q: - Vad är en gubbe då?
A: - En gubbe som passerat 50.

Q: - Men vad för slags gubbe?
A: - En med för och efternamn!

Q: - Och dom är?
A: - Beror på vem du frågar.

Q: - Kan du förklara det lite mer?
A: - Som förnamn ett invektivt, interjektivt och liknade ord, före eller efter gubbe är vanligast. I alla fall bakom ryggen på mig.

Q: - Invektivt, interjektivt och liknande, kan du förklara?
A: - Nja! Ord som prästen knappast skulle använda i predikan, om du förstår?

Q: - Tror jag förstår. Kan du ge några andra exempel?
A: - Tja, ungarna kallar mig ibland för fars gubben. En granne mig för skitgubben.

Q: - Skitgubben! Det låter inte snällt. Varför då?
A: - För att hon en gång fick stopp i avloppet och fick låna mitt rensband.

Q: - Så du har ett rensband? Bra att veta.
A: - Hade ett ja.

Q: - Vad har hänt med det du hade då?
A: - Det tog samma väg som lien hon lånade för 12 år sedan.

Q: - Och?
A: - Hon har dom kvar, men snäll som hon är så slipper jag betala hyra.

Q: - Nu förstår jag nog inte riktigt.
A: - Inte jag heller, men tror det kallas för kvinnlig logik.

Q: - ??????
A: - Ditto!
A: - Gör inget, vet var dom finns om jag behöver dom.

Q: - Kan jag ana lite negativism om kvinnor?
A: - Nejdå, har allt en hel del kvinnliga vänner, ja tom fler än manliga. Men ett mynt har ju två sidor.

Q: - Kan du förklara vad du menar!
A: - Ett mynt har två sidor, en sida kallas krona och den andra klave. Både kvinnor och män vill vara "krona" men bara en kan vara det. Så då gnälls det lite på varandra. Men sånt kan vara kul.

Q: - Och?
A: - I diverse bloggar så slängs det mycket skräp på oss män, både i allmänhet, ofta i skämtsam ton, men även på sina ex. Då får alla män sin släng av sleven. Men jag gillar när det munhuggs lite i könsrollerna, speciellt när det finns en liten uns av sanningshalt bakom.

Q: - Med det vill du säga?
A: - Att jag får väl slänga tillbaka, kontra lite så att säga. Vad annars kan man skämta om? Kvinnor och Norrmän är ju det enda man kan skämta om och med i dag utan att bli kallad rasist. Snart kan man väl till exempel inte ens läsa högt ur Aladdin och dom tusen rövarna utan att bli kallad för muslim- eller arabhatare.

Q: - Bara vänner, sa du. Aldrig nått mer då?
A: - Jorå, det har hänt. Nyligen tom - men det gick åt pipsvängen.

Q: - Berätta!
A: - Njae, blir bara gnäll då!

Q: - Gnäll då!
A: - Hmmm! Låt säga så här. Vissa kvinnor har stora förväntningar, speciellt på mannen hon träffar. När dessa förväntningar inte infrias på det sätt som hon önskar så skall mannen uppfostras till att motsvara dessa.

Q: - Det gjorde inte du, eller?
A: - (Mumlar surt). Tydligen inte, var nog fel på det mesta. Fick minsan höra det.

Q: - Men nått bra gjorde du väl?
A: - Bara när jag gjorde nått som hon sa till mig att göra.

Q: - Men hon kanske hade rätt i en del?
A: - Hade hon säkert, men det mesta visste jag redan om. Blir inte bättre för att någon tjatar om det.

Q: - Du kunde väl gnällt tillbaka?
A: - Gjorde det!

Q: - Och?
A: - Det tålde hon inte.

Q: - Nått mer som hon gjorde då?
A: - Näää, blir bara kärringgnäll då. Men skit samma, vi gjorde fel båda två, så då blev det som det blev.

Q: - Kärringgnäll? Vad är det för skillnad på kärringgnäll och vanligt gnäll?
A: - Enligt mitt enkla tolkning så är kärringgnäll när det gnälls väldigt mycket över något väldigt litet. Det kan också gnällas för gnällandets egen skull. Inte helt ovanligt bland några kvinnor vissa återkommande veckor.

Q: - Jaha, så gubbar dom gubbgnäller då i stället, eller?
A: - Nä, dom kärringgnäller dom med.

Q: - Men varför heter det kärringgnäll när gubbar gnäller?
A: - (Pillemariskt) Fundera på det du!

Q: - Så nu skall du gnälla och kasta skräp på kvinnor här på bloggen. Nått mer du tänkt skriva om?
A: - Finns en del jag gått o klurat på. Små historier från både verkligheten och rent påhittade, samt en del däremellan.

Q; - Nått annat?
A: - Kanske det, skriver kanske något om mina projekt. Få se vad det blir.

Q: - Så nu blir du en flitig skribent, eller?
A: - Knappast, har massor att göra här hemma. Det skall fixas och röjas. Bloggandet kommer långt ner i prioriteringen.

Q: - Lycka till.
A: - Tack!

lördag 8 augusti 2009

Bloggeriet

Du som mot all förmodan skulle råka läsa det här!
Jag håller mellan varven på att laborera lite med inställningarna till den här bloggen vilket kan innebära att kommentarerna kan försvinna.

Man kan enkelt utrycka sig så här:
Jag vet inte vad jag vill. - Ändå så vill jag så mycket.
Jag vet inte vad jag gör. - Trots att jag gör en massa.
Jag vet inte vad jag kan. - Men kan en hel del ändå.

Men en sak vill jag, gör jag och kan jag.
Nämligen lära mig, men det tar lite tid.
Just nu lär jag mig lite om den här bloggen, vad man kan och hur man bör göra.

Vi lär så länge vi vill leva - inte ... så länge vi lever.
- När vi slutar att lära oss - slutar vi att leva.
- Då existerar vi bara.